Jonas Nilsson
med naturen i fokus

5 - 25 september 2020

Efter Jonas Nilssons uppmärksammade separatutställning i Stockholm våren 2018 har han på allvar etablerat sig som en av Sveriges främsta naturmålare. Idag är han en välkommen återkommande gästutställare här på Åmells och många av våra besökare ser med spänning fram emot varje nytt tillfälle att följa hans utveckling.

 

När Åmells nu för tredje gången visar upp Jonas Nilssons konstnärskap bjuds publiken på både det förväntade och på en och annan överraskning. Här återfinns framför allt de fågelporträtt som blivit hans kännetecken: kaxiga mesar, stoiska ugglor och långbenta vadarfåglar vars sirliga silhuetter återspeglas i stilla vattendrag. Men motivsfären har på senare år även utökats med andra representanter för den svenska faunan. I Jonas Nilssons måleri framträder nu med samma synbara lätthet såväl majestätiska fyrbenta rovdjur med vakande blick som skira fjärilar fångade i en flyktig dans. För Jonas Nilsson känner verkligen sina djurmodeller. I hans värld är djuren inte bara exempel på en viss art – de är individer. Det märks inte minst i hans egenhändiga titlar på målningarna: den pigge lille kungsfiskaren är Fiskarkungen, den lugna ugglan kallar han Majestäten …

 

Det är Nilssons vandringar i skog och mark som ligger till grund för hans målningar. Under dessa samlar han på sig intryck och synupplevelser som kommer till utlopp i hans naturskildringar. Målningarna är dock sällan direkta avbildningar av det han upplevt, utan snarare en syntes av dessa känslor och händelser. ”Jag tar mig ganska stora friheter när jag målar. Den färdiga målningen är viktigare än att beskriva upplevelsen exakt. Att låta målningen få ett eget liv är det intressanta med ett konstnärskap.”


Jonas Nilsson är född 1968 och bor och verkar i Uppsala, där han arbetar i både olja och akvarell. Han har ställt ut vid ett 40-tal tillfällen i Sverige och utomlands. Åmells är stolta över att ännu en gång få presentera verk av denna mycket uppskattade konstnär.

 

Varmt välkommen!

 
 

Utvalda verk